In reactie op de mond- & klauwzeer uitbraak in 2001, de aanpak van scrapie en de behoefte om de fokkerij op een hoger plan te tillen, vindt een aantal herders elkaar, met als resultaat de oprichting van een fokkerijstichting in 2004.
Deze groep herders gaat voortvarend aan de slag met de in 2003 geselecteerde negen rammenlijnen van 6 fokkers. In 2005 ontvangt fokkerijdeskundige Henk Slaghuis* van de Stichting de opdracht om een Fokplan te schrijven met het oog op een meer vitaal en economisch heideschaap.
Op basis van zijn analyse van het ras, de gehanteerde fokkerijmethodiek, als ook een studie van de Universiteit van Wageningen, wordt voorgesteld tot inkruising van het sterk aan het Schoonebeker Schaap verwante Bentheimer Landschaap en de inzet van het roulatielijnfokmethodiek; een roterend paringssysteem met onverwante mannelijke bloedlijnen. Met dit Fokplan wordt de basis gelegd van de Fokkerijorganisatie Groot Heideschaap.
Het principe en resultaat van het Fokplan, spreekt een bredere groep fokkers aan die in 2011 gezamenlijk tot de visie komen dat met één stap terug, twee stappen vooruit gezet worden.
Dit besluit wordt bekrachtigd met de oprichting (26 september 2011) van de Fokkerijorganisatie Groot Heideschaap. Hiermee wordt teruggegaan naar de populatie Groot Heideschapen zoals deze voorkwam tot 1960 in de gebieden Noord Veluwe, Salland, Achterhoek, Twente, delen van Drenthe en de aangrenzende Duitse gebieden Bentheim en Emsland.
Op 1 februari 2013 wordt de Fokkerijorganisatie Groot Heideschaap door het Productschap PVE erkend, waarmee een “verdwenen” Groot Heideschaap na 50 jaar weer definitief op de kaart staat en Oost-Nederland, en in het bijzonder Overijssel, haar eigen schapenras weer terug heeft.
* Henk Slaghuis+ is erelid van de FGHS
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de secretaris: Harrie Jansen: secretaris@grootheideschaap.nl