Sinds 1993 is ervaring opgedaan met het Fokplan en hoewel er sprake zal zijn van enig heterosis effect, zijn de fokkers tevreden.
De meerjarige trend is dat de dieren een zichtbaar betere constitutie tonen, de hoogte, bouw en het gewicht toeneemt (wat economisch gezien gunstig is aangezien de winst in de laatste kilo’s zit) en het aantal lammeren per ooi, als het geboortegewicht hoger wordt. Tenslotte neemt de effectieve populatie toe en de jaarlijkse inteelttoename af.
Dit resultaat is het gevolg van het goed registreren, meten en wegen door de fokgroepfokkers en de daaropvolgende geobjectiveerde beoordelingen bij de gezamenlijke ramlam- en dekramuitwisseling om eventuele voorkeuren uit te sluiten.
Professionele afnemers van het het Groot Heideschaap prijzen de hoge kwaliteit en de smakelijkheid van het malse vlees, dat naar zeggen afstand neemt van het imago dat lams- en schaapsvlees vaak heeft.
Normaliter gaan de slechtste dieren de slachtketen in; bij de fokkers van het Groot Heideschaap zijn dit de beste dieren. Om de kwaliteit en de mogelijkheden goed af te stemmen, worden regelmatig tijdens de bijeenkomsten van de FGHS (nieuwe) producten samen geproefd en gewaardeerd en al dan niet van een passende wijn voorzien.
Dit jaar worden alle dieren beoordeeld op basis van de rasbeschrijving van het Groot Heideschaap. Duitse fokkers van het Bentheimer schaap volgen met interesse de ontwikkelingen binnen de FGHS en hebben in 2011 de kuddes van ‘t Niejboer en de Westlandse Schaapskudde bezocht. In 2013 heeft een groep van 15 FGHS leden het Duitse fokbedrijf van de familie Holtkamp bezocht met totaal 900 Duitse Texelaars, Bentheimer schapen en Moorschnucken. Daarnaast worden de jaarlijkse rammenbeoordeling over en weer gebruikt om de contacten aan te halen. De Bentheimerfokkers laten jaarlijks in Uelsen zien dat goede fokrammen een goed bod waard zijn.