Algemeen beeld: Het Groot Heideschaap behoort tot de groep van de grote heideschapen en kenmerkt zich door de langgerekte bouw, de hoogbenige stand, hooggeplaatste kop en hals, harige afhangende wol, de lange bewolde staart en de ongehoornde kop met een ramsneus.
De bespiering is afhankelijk van terrein/voedingsituatie matig tot goed. Gelet het gebruik binnen landschapsbeheer, is een goed loopvermogen en evenwichtig fundament essentieel.
Type: Het Groot Heideschaap is langgerekt, hoogbenig, met een rechte, sterke rugbelijning en een hooggeplaatste kop (boven de denkbeeldige lijn van schouder en kruis) en een bewolde staart tot over de hak. Rammen hebben een duidelijk mannelijk voorkomen, waarbij met name de hals en de voorhand zwaarder ontwikkeld zijn.
Bouw: De bouw is gericht op een goed loopvermogen in oneffen terreinen en een hoge opname van laagwaardig ruwvoer. Deze condities vereisen een ruime, sterke middenhand en correct gaaf beenwerk.
Hoogte en gewicht: De ontwikkeling van hoogte en gewicht is afhankelijk van de voedingscondities en de leeftijd. Binnen landschapbeheer hebben normaal tot goed ontwikkelde jaarling fokrammen hebben een schofthoogte tussen 75 cm – 80 cm. Meerjarige fokrammen hebben een schofthoogte van 78 – 85 cm. Het gewicht is sterk afhankelijk van de terrein/voedingsituatie, als ook de leeftijd en varieert vanaf 70 kg tot meer dan 90 kg.
Ooien hebben een schofthoogte tussen 70 – 80 cm en wegen vanaf 50 kg tot meer dan 65 kg.
Aftekening en Kleuren: Aftekening aan kop, lijf en benen komt algemeen voor. Naast volledig zwarte en witte dieren is de meest voorkomende aftekening bont. Oorspronkelijk was het Groot Heideschaap lichtbont getekend. De kop is veelal getekend waarbij in meer en mindere mate vlekken rond de ogen en bij de bek/onderkaak voorkomen, al dan niet in combinatie met kleine vlekjes op de witte delen op de kop.
NB Lichtvos gerelateerde kleuren duiden op inmenging met het Drents Heideschaap. Ook sproetvlekken op de kop – grimmel – duiden op rasvreemde invloeden als texelaar. Lichtvosgerelateerde kleuren evenals grimmel zijn uitsluitingfouten. De unieke bril- en kaakvlekaftekening, zoals deze in Noordwest Europa frequent voorkomt bij het Groot Heideschaap, is een algemene kopaftekening bij Spaanse schapen uit de Churra groep.
De kop: De ongehoornde lange kop heeft een smal, hoog en bol neusbeen en duidelijk zichtbare oogkassen. Bij rammen is de bolling van het neusbeen sterker dan bij ooien. De hoog aan de kop geplaatste oren zijn smal en middellang. De kop is kort behaard en vrij van wol.
Het beenwerk: De inzet binnen terreinbeheer vraagt solide en duurzaam beenwerk dat weinig problemen kent en onderhoud vergt. Het Groot Heideschaap heeft lang, sterk, droog en correct in het lood geplaatst beenwerk en een soepele, ruime gang. De klauwen zijn goed en gelijkmatig ontwikkeld, hard, gesloten en evenwijdig.
De vacht: De vacht is bedoeld om het Groot Heideschaap onder alle voorkomende buitencondities droog en op temperatuur te houden zonder verstrikking in terreinvegetatie. De vacht is lang en harig. Het lijf en de staart zijn bewold, de buik licht bewold en de kop en poten onbewold.